Kuidas takistada rehvide kulumist?

Avaldatud 13.10.2022 väljaandes World and Machinery

Elame keerulisel ajal, mil elukalliduse pideva tõusu ja tarneahela kasvavate probleemide tõttu on üha olulisem võimalusel kulusid säästa ja tõhusamalt töötada. See on hädavajalik, et vastata nii põllumajanduse kui ka ehitussektori igapäevastele nõudmistele – need on kaks tööstusharu, kus rehvid on esmatähtsad.

Viimane asi, mida me külvamisel, põllu kündmisel või ehitusplatsil liikudes vajame, on purunenud või tootlikkust takistav rehv. Nii põllumajandus- kui ka tööstusrehvid on spetsiaalselt loodud kestma, kuid nõuetekohase kasutamise ja hoolduseta võib nende kasutusiga oluliselt lüheneda.

Kulumine on paratamatu, kuid see ei tähenda, et me ei saaks seda ennetada. Järgnevalt anname mõned näpunäited rehvide kulumise takistamiseks.

Miks rehvid kuluvad?

On mitu põhjust, miks rehvid võivad aegamööda või kiiresti kuluda. Kulumine tähendab aja jooksul korduva kasutamise tõttu saadud paratamatuid kahjustusi ja sellele võivad kaasa aidata vältimatud rehvi tööpäevaga kaasnevad tegurid, nagu maastiku- ja ilmastikuolud. Siiski peaksid rehvid eesmärgile sobima ja on meetmeid, mis aitavad igapäevase kasutamise juures tagada võimalikult pika vastupidavuse.

Rehvide kulumise kõige tavalisemad väljendused on lõiked, torked, löögid, praod, muhud ja ebaühtlane kulumine (mis hõlmab turvisemustri elementide, rehvi keskosa ja ühe külje kulumist). Peale väliste muutujate võib enneaegseid kahjustusi põhjustada ka rehvi enda toimimine – alates kõrgest ja madalast rõhust kuni velje vale asendini. Kuidas rehvide kulumist vältida?

Sobivus ettenähtud otstarbeks

Kõigepealt veenduge, et rehv on ette nähtud spetsiaalselt teie kasutusotstarbe ja töö jaoks. Nagu eespool mainitud, peate kindlad olema, et teie rehvid on eesmärgile sobivad. Õige rehv suurendab tõhusust, vähendab kahjustusi ning vastab tervise- ja ohutusnõuetele, võimaldades rehvidel töötada täisvõimsusel. Aja säästmiseks võidakse see sageli tähelepanuta jätta, mis võib pikemas perspektiivis põhjustada suuremat aja- ja ka rahakulu. Uskuge meid – takistuste ennetamine on alati parem kui tagajärgedega tegelemine.

Näiteks on traktorirehvid mõeldud pinnasel, mitte teel kasutamiseks. Kuigi vahel on see vältimatu, on parim maanteel sõitmist võimalikult palju vähendada, kuna asfalt on väga abrasiivne. Kui teil on vaja sõita maanteel, siis tehke seda aeglaselt, et vähendada libisemist. Maanteesõidukitel on lihtne mööduda, nii et ärge tundke survet kiiruse suurendamiseks. Sellistest väikestest meeldetuletustest võib väga palju kasu olla.

Kas keegi rääkis rehvirõhust?

See võib tunduda iseenesestmõistetavana, kuid kordame seda siiski. Peate veenduma, et rehv on korralikult täis pumbatud. Lihtsamalt öeldes pikendab õige rehvirõhk rehvi kasutusiga.

Rehvirõhk sõltub teljekoormusest ja käsil olevast tööst. Seega peate tootja andmete põhjal välja selgitama maksimaalse massi telje kohta – veenduge, et olete arvestanud ka sõiduki külge kinnitatud massi. Vale rõhk võib mõjutada jõudlust, kulumist ja pinnase tihendamist, mis toob kaasa kulukaid tagajärgi. Ala- ja ülerõhk on sama ohtlikud: liiga tühjad rehvid on tasakaalust väljas ja võivad saada külgseina kahjustusi, samas kui liiga täis pumbatud rehvid põhjustavad suuremat pinnase tihendamist ja üldist kulumist.

Samuti tasub märkida, et eelseisvatel talvekuudel võib rehvirõhk suvega võrreldes langeda. Kuid kõik on hästi, kui olete ilmastikuoludest teadlik ja kontrollite regulaarselt rehvirõhku, sest seda tuleb erinevate tööde ja ilmastikuolude tarbeks kohandada.

Valige sobiv turvisemuster

Enne rehvi ostmist mõelge turvisemustrile. Turvisemuster võib rehvide kulumise kiirust märkimisväärselt mõjutada, rääkimata masina üldisest jõudlusest. Turvisemuster on rehvi ümbritsev muster ja esimene kokkupuutepunkt maapinnaga.

Ohutu ja turvaline hoiustamine

On üllatav, kui paljusid rehve valesti hoiustatakse ja kui kahjulikult see nende kasutuseale mõjub. Seega, kuidas rehve õigesti hoiustada, kui te neid ei kasuta? 

Esiteks tuleb rehvid alati enne hoiustamist tolmust, mustusest ja porist puhastada, sest pikema aja jooksul võivad need rehve kahjustada. Puhastamiseks kasutage rehviharja, seepi ja vett ning seejärel laske õhu käes kuivada. Seejärel tuleb kuivad rehvid panna õhukindlasse kotti, et ennetada hoiustamise ajal määrdeõli aurustumist. Veenduge, et rehve hoiustatakse püstises asendis jahedas ja kuivas kohas. Kui peate rehvid üksteise otsa laduma, tehke seda nii, et need ümber ei kukuks. Mäletate ütlust, et suvel ei tohi musta kanda? Samamoodi neelavad mustad rehvid soojust ja nende päikese kätte jätmine võib põhjustada lühema aja jooksul suuremat lagunemist.

Rehvide säilitamine õige hoiustamise abil vähendab seega oluliselt kulusid ja vajadust neid nii sageli vahetada. Veel üks nipp hoiustamiseks: pöörake rehve tootja soovituse kohaselt, et säilitada aja jooksul rehvide ühtlane kulumine.

Vähendage kiirust ja pidurdamist

Rehvide kulumise vähendamiseks alandage kiirust ja pidurdamist, eriti ebatasasel pinnal. Pange tähele kulumise märke: kogu turvise ebatasasused võivad olla põhjustatud maanteel sõitmisest, seega eemaldage sõidukilt ebavajalikud raskused ja kontrollige enne teeleasumist kõiki lõhesid, külgseinu ja võimalikke torkekohti.

Miks valida BKT rehvid?

Head hooldusharjumused võivad pikendada rehvide kasutusiga ning vähendada kulusid, parandada tõhusust ja säästa üldiselt keskkonda.

BKT rehvid on parim valik kõikideks tööstuslikeks kasutuseesmärkideks, sealhulgas põllumajandus-, ehitus- ja kaevandusmasinatele jpm. Meie rehvid on loodud kestma ja pakume laia valikut tooteid, mis on mõeldud teie sõidukite kõigi vajaduste rahuldamiseks. Vaadake meie tootevalikut siin, et saada kulumisvabade rehvide jaoks parim alguspunkt.

Pildigalerii